Organisatie
Artikel 1
“Metaalplooi-contest Vlaanderen” is een initiatief van CLUSTA, het kenniscentrum en O&O-partner van de metaalsector in Vlaanderen, in samenwerking met het Excellentiefonds.
Artikel 2
Voor specifieke vragen omtrent de wedstrijd “Metaalplooi-contest Vlaanderen” kan men contact opnemen met de directeur van CLUSTA: Johan Dedeene, telefoon 09 280 93 43, mail: johan.dedeene@clusta.be.
Omschrijving van de wedstrijd
Artikel 3
Het doel van de wedstrijd is om het beroep van metaalplaatbewerker op een aantrekkelijke manier voor te stellen. Op die manier willen CLUSTA en het Excellentiefonds meer kandidaat-leerlingen voor de VTI-opleidingen en bijgevolg meer gediplomeerden voor het werkveld aanleveren.
De wedstrijd omvat een opdracht “metaalplaatplooien” waarmee in de eerste plaats de technische kennis, de creativiteit en de praktische handigheid getest worden. Daarnaast worden de volgende algemene competenties geëvalueerd: flexibiliteit, probleemoplossend denken, weerbaar omgaan met stress … De wedstrijd kadert ook in de toepassing van het ‘Levenslang leren’: de school van de toekomst is een innovatieve plaats waar het onderwijs en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten om technische en sociale vaardigheden aan te leren. Ten slotte wil deze wedstrijd ook het correcte gebruik van de Nederlandse taal beoordelen.
Alle Vlaamse secundaire scholen met opleidingen die leiden naar het beroep van metaalplaatbewerker kunnen deelnemen aan de scholenwedstrijd. Het project richt zich onder meer tot de volgende richtingen:
- 3de graad SO – 1e en 2e jaar: Electromechanica – Elektromechanische technieken duaal – Mechanisch onderhoud – Mechanische vormgeving duaal – Mechanische vormgevingstechnieken duaal – Werktuigmachines – enz.
- 3de graad SO – 3e jaar (Se-n-Se / 7e specialisatiejaar): Computergestuurde werktuigmachines – enz.
Er worden voor deze wedstrijd opdrachten voorzien met 3 verschillende moeilijkheidsgraden (3 categoriëen):
- 3e graad TSO
- 3e graad BSO
- Se-n-Se TSO – 7e specialisatie BSO
Elke school kan maximaal 10 leerlingen inschrijven.
Artikel 4
CLUSTA ontvangt van de scholen de inschrijving via het inschrijfformulier, waar de gegevens van de deelnemende leerlingen worden verzameld: naam en voornaam, geboortedatum, adres, telefoon en e-mail, studierichting, studiejaar. Deze gegevens zullen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
Artikel 5
Inschrijving voor de wedstrijd impliceert automatisch volstrekte aanvaarding van dit reglement. Inschrijven kan tot 31/10/2023, via het inschrijfformulier op de website. CLUSTA kan steeds beslissen om het aantal deelnemende scholen/leerlingen te beperken. In dat geval zullen de eerst ingeschreven scholen voorrang krijgen om deel te nemen.
Artikel 6
Eerste fase (november – december 2023)
De deelnemende leerlingen moeten als eerste opdracht een digitale cursus “Metaalplooien” op het digitaal platform dat CLUSTA ter beschikking stelt doorlopen. Er is een aangepaste cursus per wedstrijdniveau: TSO, BSO, Se-N-Se/7e jaar. De geldigheid van de toegangscodes die CLUSTA daarvoor aanlevert is in de tijd beperkt.
Tweede fase (januari – februari 2024)
In een tweede fase moeten de deelnemers hun handigheid met schuifmaten, hoekmeters en radiusmeters bewijzen: elke deelnemer moet een werkstuk op papier uittekenen, met alle nodige maten. Ook hier zijn er werkstukken met 3 verschillende moeilijkheidsgraden.
Derde fase (februari – maart 2024)
In de derde fase plooien de deelnemers een werkstuk op de plooibank van een gastbedrijf. Het plooien wordt gefilmd, zodat de identiteit van de maker duidelijk is. De deelnemende school dient zelf een metaalverwerkend bedrijf te contacteren, waar de deelnemende leerlingen hun opdracht op een plooibank kunnen uitvoeren. Om praktische en economisch-publicitaire redenen zal dat bij voorkeur een onderneming in de nabijheid van de school zijn. Idealiter zal het bedrijf een werknemer aanstellen die de uitvoering van de opdracht door de leerling superviseert. In onderling akkoord tussen het bedrijf en de school kan ook een deskundige leerkracht van de school worden ingeschakeld. Indien een school er niet in slaagt om een gastbedrijf te vinden, kan zij met CLUSTA contact opnemen om samen naar een oplossing te zoeken.
Finale (april – mei 2024)
Een deskundige jury beoordeelt de realisaties uit de tweede en de derde fase van alle deelnemers, evenals het gebruik van het Nederlands, en duidt in elke categorie 5 finalisten aan. Die finalisten strijden op een woensdagnamiddag begin mei 2024 voor de podiumplaatsen door live een ongekend werkstuk te plooien in aanwezigheid van de jury.
Artikel 7
De directie van de school zorgt ervoor dat haar ongevallenverzekeringscontract alle risico’s dekt die de leerlingen bij de deelname aan de wedstrijd kunnen lopen (tijdens de uitvoering van de opdracht, bij verplaatsingen naar en van een evenement van de wedstrijd, tijdens de evaluaties, …). CLUSTA kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen of schade van gelijk welke aard ook die zich kunnen voordoen met betrekking tot voormelde wedstrijd.
Artikel 8
Een school die op eigen initiatief contact opneemt met de pers, of een eigen persmededeling of artikel verspreidt over hun deelname aan deze wedstrijd, wordt gevraagd om hierin te vermelden dat de wedstrijd een initiatief van CLUSTA is, en dient steeds het logo van CLUSTA te laten publiceren.
Verloop van de wedstrijd
Artikel 9
De CLUSTA-werkgroep voorziet de nodige opdrachten met verschillende moeilijkheidsgraad en kan daarvoor desgewenst het advies van leerkrachten, de gastbedrijven of andere organisaties inwinnen.
Artikel 10
De uiteindelijke uitvoering van de plooiopdracht op de plooibank moet integraal gefilmd worden. Elk filmbestand krijgt een gestandaardiseerde benaming (voornaam-familienaam-TSO.mp4 of voornaam-familienaam-BSO.mp4 of voornaam-familienaam-7ejaar.mp4) en wordt naar CLUSTA opgestuurd.
Per deelnemende leerling wordt slechts één stuk beoordeeld door de jury.
Daarnaast stuurt de school tijdens het schooljaar minstens twee “portfolio’s” met een overzicht van de werkzaamheden van de deelnemende leerlingen: foto’s, studiewerk, materialenlijst, berekeningen, ontwerptekening, …). Bij de eindjurering wordt in rekening gebracht hoe de school al dan niet deze periodieke info heeft doorgestuurd. De portfolio’s worden uiterlijk de laatste vrijdag van januari en maart doorgestuurd. Ook het gebruik van correct Nederlands wordt in de portfolio en in het mailverkeer met CLUSTA beoordeeld.
Artikel 11
Het eindresultaat van de opdracht moet minstens behouden blijven tot eind augustus 2024 (einde schooljaar).
De opdracht
Algemene gegevens
Artikel 12
De wedstrijd bevat voor alle deelnemers minstens 3 fases. De tweede fase (meetopdracht) en de derde fase (plooien van het werkstuk) én de communicatie met CLUSTA worden door de vakjury beoordeeld. De jury duidt in elke categorie 5 finalisten aan, die voor de hoofdprijs strijden in een grote live-finale.
Technische richtlijnen
Artikel 13
De volledige opdracht dient uitgevoerd te worden conform de technische veiligheidsvoorschriften en de richtlijnen van de gebruikte machines.
De technische veiligheidsvoorschriften maken integraal deel uit van dit reglement. Elke inschrijving impliceert dat de school de technische veiligheidsvoorschriften en richtlijnen onderschrijft.
Prijsuitreiking
Artikel 14
De resultaten worden tijdens een officiële huldiging bekendgemaakt, in aanwezigheid van de pers. Alle deelnemende scholen en leerlingen zullen uitgenodigd worden om aanwezig te zijn op de huldiging.
Artikel 15
Elke leerling die een werkstuk ter jurering inlevert zal een getuigschrift van deelname aan “Metaalplooi-contest Vlaanderen”-wedstrijd ontvangen.
Evaluaties
Artikel 16
De exacte datum van de eindevaluatie wordt aan de school meegedeeld door CLUSTA, ten laatste 3 weken voor de evaluatie.
Artikel 17
CLUSTA stelt een vakjury samen van 5 leden, waarvan de namen zullen meegedeeld worden aan de scholen. De vakjury stelt een voorzitter aan. De vakjury zal op geregelde tijdstippen bijeenkomen en het verloop van de opdracht in de scholen opvolgen.
Artikel 18
De beslissingen van de vakjury zijn onherroepelijk.
Artikel 19
Na de prijsuitreiking ontvangt elke school een overzicht van de behaalde resultaten, met eventuele vaststellingen. De wedstrijdorganisatie houdt gedurende twee jaar alle documenten en nota’s bij die tijdens de evaluaties werden opgesteld.
In geval van ex aequo heeft de voorzitter van de vakjury de beslissende stem.
Artikel 20
Tijdens de huldiging ontvangt elke winnende school prijzen. Deze prijzen zullen ten goede komen van de leerlingen die meegedaan hebben aan de wedstrijd (zoals opgenomen in de lijst, zie artikel 4 van dit reglement).
Beeldmateriaal en het gebruik van sociale media (GDPR – recht op afbeelding)
Artikel 21
Op verschillende momenten worden foto’s en video’s gemaakt (o.a. tijdens het schooljaar, eindevaluatie, prijsuitreiking, …). Deze beelden (kunnen) worden gepubliceerd op de website, facebookpagina en andere (sociale) mediakanalen van de deelnemende scholen, van CLUSTA en van aanverwante (beroeps)organisaties.
De school informeert de leerlingen en leerkrachten over de bepaling van dit artikel.
Personen die niet akkoord gaan met het gebruik van foto’s en video’s dienen dit schriftelijk te melden op het e-mailadres philippe.vanbritsom@clusta.be , voorafgaandelijk aan de publicatie.
Artikel 22
Het verloop van de opdracht wordt via sociale media in de schijnwerpers geplaatst, door de scholen, de leerlingen en andere gebruikers.
Het is dan ook ten strengste verboden om op deze sociale media ongeschikt beeldmateriaal te tonen of ongepaste commentaren te geven.
De scholen of leerlingen die zich niet houden aan de regels kunnen uit de wedstrijd worden gezet.